Az örökségvédelmi önkéntesek képzése

 

A Histories változatos képzési kínálattal inspirálja, tájékoztatja és támogatja az örökségvédelmi önkénteseket. Az Ön igényeire reagálunk, és alacsonyan tartjuk a részvételi díjat. Ajánlatot teszünk, saját kezdeményezésre és más szereplőkkel egyeztetve, együttműködve. A személyes mellett online tréningeket is szervezünk, és számos olyan tréning is van, amelyeket otthonról (újra) nézhet meg online. Folyamatosan dolgozunk kínálatunk bővítésén, ezért figyelje rendszeresen ezt az oldalt, vagy olvassa el hírlevelünket. Fedezze fel aktuális képzési kínálatunkat az alábbi legördülő menükre kattintva, vagy tekintse meg a napirend áttekintését!

A csapat és a Történetek Igazgatósága 2020-ban keményen dolgozott a szervezet új jövőképén és javított céljain. Az eredeti szakpolitikai tervet megvizsgálták, és a javaslatokat konzultációs körökben tesztelték, amelyekben bárki részt vehetett, aki akart. Az eredmény egy olyan terv, amely teljes mértékben az örökségvédelmi önkéntesek támogatására irányul. Ezt a dinamikus keretet szeretnénk a következő években konkretizálni az örökségvédelmi egyesületekkel és más partnerekkel együtt.

A Histories az örökségvédelmi gyakorlatokat értékes önkéntes munkaként népszerűsíti, hogy új és más emberek is bekapcsolódhassanak.

„A kulturális örökség társadalmunk DNS-e” – mondta Jan Jambon kulturális miniszter a kultúráról szóló jövőkép-memorandumában. Ha kiterjesztjük ezt a metaforát, akkor a sok örökségvédelmi egyesület és önkéntes a dobogó szív, amely életre kelti az örökséget, és oxigént pumpál az egész kulturális örökség szektorban. Főleg azokban a régiókban, ahol kevés a szakmai örökség szereplője, fontos érintkezési pontok azok számára, akiknek kérdéseik vannak a szokásokkal, családjuk, környezetük múltjával kapcsolatban. Nemcsak magánszemélyek, hanem számos örökségi sejt, regionális tájkép, nemzeti archívum, IOED, helyi múzeumok és hatóságok is felkérik őket, hogy végezzenek kutatásokat, segítsenek nyitva tartani egy múzeumot vagy olvasótermet, adjanak szakpolitikai tanácsokat, tiszteljék a helyi hagyományokat vagy szervezzenek olyankor tevékenységeket, mint pl. felvonuláskor vagy az éves Örökség Napján. Munkájuk felbecsülhetetlen értékű: nemcsak örökségünk vagy a kulturális örökség szektora, hanem a társadalom egésze számára is. Ennek ellenére sok egyesületet fenyeget az a veszély, hogy egyebek mellett a népesség elöregedése és a szabadidős szokások megváltozása miatt elveszíti befolyását, vagy elmulasztja a kapcsolatot a rendkívül sokszínű társadalommal. Az önkéntességhez, az egyesületekhez és testületeikhez új, fiatalabb és sokszínűbb emberek megtalálása komoly, az egész társadalomra kiterjedő kihívás, amelytől nem riadunk vissza. A Histories ebben szeretné támogatni a közösségeket azáltal, hogy a fiatalokat kapcsolatba hozza az örökséggel, az érdeklődőket állampolgári tudományos projektekhez irányítja, és kiemeli az önkéntesek által szervezett számos tevékenységet. Ez utóbbit úgy tesszük, hogy lelkesen kommunikálunk értékes munkájukról, és frissítjük tematikus áttekintő adatbázisainkat.