„Hetven évvel a táborvilág felszámolása után” konferencia

A KIKE szervezésében a Szegletház Közösségi Házban zajlott le 2023. november 3-án az az egynapos történeti konferencia, amely a magyarországi internálótáborok 70 évvel ezelőtti felszámolásának kezdetéről emlékezett meg.

Az esemény történelmi hátteréül az szolgált, hogy az első Nagy Imre-kormány 1953. július 26-én hirdette ki a rendőrhatósági őrizet alá helyezés (internálás) intézményének megszüntetéséről (és egyben a kazincbarcikai, kistarcsai, recski és tiszalöki táborok felszámolását előkészítő) minisztertanácsi határozatát, illetve az Elnöki Tanács közkegyelem gyakorlásáról szóló törvényerejű rendelete is ezen a napon jelent meg a Magyar Közlönyben. A belügyminiszter belső előterjesztése szerint az Államvédelmi Hatóság őrizetében lévő internáltak ügyeinek felülvizsgálatát 1953. augusztus 3. és szeptember 30. között kellett lefolytatni (ugyanakkor ez néhány héttel több időt vett igénybe).

A Kistarcsai Kulturális Egyesület (KIKE) az események 70. évfordulója alkalmából konferenciát szervezett annak érdekében, hogy az ÁVH táboraiban 1949 és 1953 között ártatlanul fogvatartottakra emlékezés mellett teret biztosíthasson a téma különböző aspektusait célzó kutatások legújabb eredményeinek bemutatására, összefoglalására.

A konferencián a jelenkortörténeti és a helytörténeti kutatások mellett családi visszaemlékezésekből táplálkozó előadásokat hallhattak az érdeklődők, a rendezvényhez pedig több kísérőprogram is társult. A megvalósítást a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés Kollégiuma támogatta.