Emlékem Simándy Józsefről

Irodalmi pályázat Simándy József születésének 100. évfordulója alkalmából.

A Kistarcsai Kulturális Egyesület fontosnak tartja Kistarcsa szülötte, Simándy József, Kossuth-díjas operaénekes, minden idők legemlékezetesebb Bánk bánja, a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja emlékének ápolását. Ennek érdekében folyamatos kapcsolatot tartunk a családdal is. 

Tiszteletünk jeleként a legendás hírű operaénekes születésének 90. évfordulója alkalmából Kistarcsa központjában egészalakos bronzszobrot állítottunk emlékére. A Bánk bán jelmezes szobor elkészítésével Janzer Frigyes Munkácsy-díjas, érdemes művészt bíztuk meg. 

Simándy József születésének 100. évfordulójára egy kötetbe gyűjtjük össze a művésszel kapcsolatos visszaemlékezéseket. 

Pályázatunkra amatőr és rendszeresen publikáló szerzők tollából is várunk eddig még meg nem jelentetett műveket. 

A műfaj kötetlen (vers, próza, szabad vers, stb.). A prózai pályázatok terjedelmét maximum 5, számítógépen szerkesztett oldalban (betűtípus: Times New Roman, betűnagyság 12 pont, sortávolság: normál) határozzuk meg. Kézzel írott pályázatot is elfogadunk, de kérjük figyelembe venni a számítógépre vonatkoztatott terjedelmi korlátot. Az írások fényképekkel színesíthetők. Egy pályázó maximum 3 pályaművel nevezhet. A legjobb pályázatokat – amellett, hogy bekerülnek a kötetbe – pénzjutalommal díjazzuk: 

I díj: 100 000 Ft, II. díj: 30 000 Ft, III. díj: 20 000 Ft 

Kérjük megadni a pályázó nevét, születési dátumát, lakcímét és telefonszámát (amennyiben van, e-mail címét is)! Rövid önéletrajz is mellékelhető. 

A pályázat nem jeligés, de amennyiben a szerző szeretné, hogy műve inkognitós elbírálásban részesüljön, egy zárt borítékban – rajta a jeligével – adja meg a fenti adatokat.  A borítékra kérjük ráírni: Simándy emlékpályázat.A pályázó a pályázaton történő részvételével automatikusan hozzájárul, hogy műve térítésmentesen megjelenjen a kiíró valamely elektronikus, vagy nyomtatott kiadványában. 

A pályaműveket postai úton kérjük eljuttatni a következő címre: 

Kistarcsai Kulturális Egyesület 

2143 Kistarcsa, Bercsényi u. 18.

A beadási határidő (a postai bélyegzőt vesszük figyelembe): 2016. július 1. 

Bővebb információ kérhető a 28/470-926-os telefonszámon, vagy a kike@kike.hu címen 

(Kereszti Ferenc). 

Kistarcsai Kulturális Egyesület

 

 

 

Szakdolgozatírók figyelmébe

Ez a pályázatunk mindig aktuális, tehát bármikor be lehet adni.
Olyan kistarcsai vonatkozású szakdolgozatokat várunk, melyeket a képző intézmény már elfogadott. Az ottani értékelés nem befolyásolja a kuratóriumot, mivel mi nem a szakmai szempontokat vesszük figyelembe. Számunkra fontosabb, hogy a dolgozat által hozzájut-e valamilyen új információhoz a település – és ezáltal természetesen egyesületünk is.
Az eddigi pályázatok változatos témaválasztásról tanúskodtak, voltak a múlttal foglalkozók és a jövőbe mutatók egyaránt.
A pályázat mellé csatolni kell egy kitöltött adatlapot, mely innen tölthető le.

 

Irodalmi pályázat 2012

 
 
A Kistarcsai Kulturális Egyesület irodalmi pályázatot hirdet 2 témakörben:
 
 
a. Apámról
A család kapcsán sok szó esik az édesanyákról, a gyerekekről, a testvérekről, de még a nagymamákról is többet hallunk, mint az apákról. Pedig sokan büszkék apjukra, aki lehet erős, okos, szellemes…
 
b.Kétperces

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Két perc alatt elolvashatunk egy novellát. Vagy írhatunk egyet. Ennyi a hosszabbítás a fociban, és a hozzászólás ideje egy parlamenti vitában. Mi minden történhet két percben? Mire elég két perc? Csak. Két. Perc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
A műfaj kötetlen. A prózai pályázatok terjedelmét minimum 2, maximum 5 számítógépen szerkesztett oldalban (betűtípus: Times New Roman, betűnagyság 12 pont, sortávolság: normál) határozzuk meg. Az írások fényképekkel, grafikákkal is színesíthetők.
A pályázaton részt vehet minden kistarcsai lakos, valamint a Kistarcsán dolgozó illetve tanuló személyek. A legjobb pályázatokat 2 kategóriában – felnőtt és gyerek (nyolcadikos korig) – díjazzuk és megjelentetjük a Kistarcsai Kalendárium 2012 című kiadványban.
 
A díjak: I. díj: 15 000 Ft, II. díj: 10 000 Ft, III. díj: 5 000 Ft,
      a gyerek kategória helyezettjei értékes könyvjutalomban részesülnek.
 
A pályázat jeligés.
Egy zárt borítékban – rajta a jeligével – kérjük megadni a szerző nevét, születési dátumát, lakcímét és telefonszámát (ha van, e-mail címét is)! Ezt a borítékot helyezzük egy másikba, majd erre a külső borítékra kérjük ráírni: Irodalmi pályázat és, hogy felnőtt vagy gyerek kategóriában indult-e a pályázó, valamint a jeligét!
A pályaműveket postai úton kérjük eljuttatni a következő címre:
 
Kistarcsai Kulturális Egyesület, Kistarcsa, Bercsényi u. 18.
 
A beadási határidő (a postai bélyegzőt vesszük figyelembe: 2012. szeptember 10.
Bővebb információ kérhető a 28/470-926-os telefonszámon, vagy a kike@kike.hu címen (Kereszti Ferenc).
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kistarcsai Kulturális Egyesület

Irodalmi pályázat

 

A Kistarcsai Kulturális Egyesület 2011-ben is hirdetett irodalmi pályázatot. Ezúttal is két témát adtunk meg, melyek közül szabadon lehetett választani:

a. Mesél a tarcsai erdő,

b. A jövő a múlté? A jövő a multié?

Mindkét témában több pályázat is érkezett.

A díjazott pályamunkák – melyeket a Kistarcsai Kalendárium 2012 című kiadványban közlünk is – az alábbiak voltak:

I.          Farkas Krisztina: Merula néni,

II.        Lővei Gábor: Fenyvesligeti haiku csokor,

III.      Halmos Monika: Amiről a boldog fenyves mesél.

Gratulálunk a nyerteseknek és jövőbeli munkájukhoz sok sikert kívánunk!

 

Karácsonyi Köntösben Kistarcsa

 

Az utóbbi időben már az adventi időszakban egyre többen igyekeznek ünnepi hangulatúvá varázsolni környezetüket. Emitt egy kis betlehem bújik meg, ott pedig feldíszítve várja az üdvözlőlapokat a postaláda, az ajtókat kopogtató-koszorúk díszítik. A várva várt szentestére pedig, aki csak teheti, egész környezetét karácsonyi köntösbe öltözteti: fényfüzérek kerülnek az ablakokra, az erkélyek korlátjaira, de leginkább a kertben álló örökzöldekre.

Örömünkre szolgál, hogy Kistarcsa közterületének karácsonyi díszítése is egyre bővül.

Városunkban különösen szép és gazdagon díszített házakat lehet látni ilyenkor. Ez adta az ötletet, hogy felhívjuk a figyelmet erre a tényre, és hogy a kistarcsaiak még hangulatosabbá tegyék környezetüket. A cél érdekében meghirdetjük a "Karácsonyi Köntösben Kistarcsa" pályázatot.

Pályázni három kategóriában lehet:

 

1.  Családi ház

 

2.  Házcsoport, utcarészlet (több, egymás közelében álló épület)

 

3.  Ablakok, bejáratok (lakótelepi, lakóparki lakások pályázhatnak ebben a kategóriában. A pályázathoz mellékeljenek egy vázlatot az épületről, amelyen a pályázati rész be van jelölve)

 

Minden kategóriában egy díjat adunk ki.

A bírálók december 26. és 30. között – nappal, és sötétedés után is – tekintik meg a pályázatban jelzett dekorációkat

A pályázatot a Karácsonyi adatlap – mely letölthető a www.kike.hu oldalról – című űrlap kitöltésével lehet beküldeni!

Akinek van kedve, írhat a karácsonyi díszítéshez kötődő élményeiről, érzelmeiről is.

A jelentkezéseket december 26-án este 7-ig juttassák el a címek egyikére:

 

1. Kistarcsai Kulturális Egyesület, 2143 Kistarcsa, Bercsényi u.18.,

 

2. Kistarcsai Kulturális Egyesület, kike@kike.hu

 

Az eredményhirdetésre és díjátadásra 2012. január 22-én, a Kistarcsai Kiscsillagok című műsoros esten kerül sor a Csigaházban.

A pályázat kiírása a www.kike.hu honlapon is olvasható.

Információ kérhető a 28/470-926-os telefonszámon és a kike@kike.hu e-mail címen (Kereszti Ferenc).

 

 

                                                                                  Kistarcsai Kulturális Egyesület

 

Kistarcsai Kisalkotók

 

A Kistarcsai Kulturális Egyesület a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2011-ben is meghirdeti alkotói pályázatát

 

A pályázatot két témakörben írjuk ki:

 

 

 

a.      Ezt várom az olimpiától

 

2012-ben London ad helyet a XXX. nyári olimpiai játékoknak. Az újkori olimpiák során szép sikereket értek el sportolóink. A résztvevő országok pontversenyében mindig előkelő helyen végeztünk. Az olimpia idején nagy lázban ég az ország, izgatottan figyeljük a nemes versengéseket. Néhány sportágban számítunk a dobogós helyezésekre, de mindig vannak csalódások és kellemes meglepetések egyaránt. Te mit vársz az olimpiától?

 

 

 

b.     Kedvenc helyem Kistarcsán

 

Akár Kistarcsán laksz, akár csak idejársz iskolába, bizonyára vannak a városban olyan utcák, terek, épületek, egyéb objektumok, ahol szívesen tartózkodsz, ahova örömmel mész barátaiddal vagy egymagad is. Jellegében, funkciójában sok érdekes terület található Kistarcsán, így reméljük, hogy – az iskolán kívül is – van kedvenc helyed!

 

 

 

A pályamunkák mindkét témában tetszőleges technikával készülhetnek: várunk rajzot, festményt, maketteket, kollázst-montázst… Mindenféle ábrázolási forma megengedett. Szárnyaljon szabadon a fantáziád! Számítógépes rajzot, grafikát is szívesen fogadunk! Ha számítógépes grafika, akkor kérjük nyomdaképes adathordozón (CD) vagy e-mail-ben, és színesben kinyomtatva is beadni.

 

 

 

A kétdimenziós művek mérete A/3-as legyen.

 

A pályázat jeligés.

 

A pályamű hátoldalára kell felírni a mű címét, a jeligét és a korcsoportot (alsós, felsős).

 

Minden pályaműhöz egy-egy külön, zárt borítékban kérjük megadni az alkotó nevét, születési dátumát, lakcímét, telefonszámát és e-mail címét! A borítékra legyen ráírva a jelige, a mű címe és a korcsoport!

 

A pályázaton részt vehet minden 1-8. osztályos kistarcsai lakos, valamint a Kistarcsán tanuló gyerekek. A beérkező pályaműveket két korcsoportban értékeli, és egy-egy fődíjat ítél oda a Kistarcsai Kulturális Egyesület Kuratóriuma.

 

 

 

Alsó tagozatos díj: eszközök a nyertes alkotó tevékenységének végzéséhez.

 

Felső tagozatos díj: részvételi lehetőség az Erzsébetligeti Színházban működő Varázsműhely Művészeti Alapítvány szakkörén februártól júniusig.

 

Egy személy témakörönként maximum 2 művel pályázhat.

 

A beérkezett alkotásokból válogatva kiállítást rendezünk a Kistarcsai Kiscsillagok műsorának idejére a Csigaházban, majd az év során, több helyszínen is bemutatjuk.

 

A pályaműveket a Kistarcsai Kiscsillagok meghallgatásának helyszínén, a Simándy Iskolában lehet leadni, 2012. január 9-én, hétfőn 18 órától 18 óra 30 percig.

 

 

 

Bővebb információ kérhető a 28/470-926-os telefonszámon, vagy a kike@kike.hu címen (Kereszti Ferenc).

 

 

 

Kistarcsai Kulturális Egyesület