Padova (Haigli Árpád)

Júliusban egy Erasmsus+ program keretein belül az Enjoy Italy vendégei voltunk Padovában, Olaszországban, a KIKE tagságából négyen.

Utazásunk első napján még nem voltak programok, ezért lehetőségünk adódott felfedezni a várost. Padova szerintem nem tartozik a legnépszerűbb olasz városok közé, éppen ezért lepett meg, hogy mennyire gazdag település, mind kulturálisan, mind pedig természetileg. Ezek mellett persze a helyi konyhát is kipróbáltuk, minden nap egy másik helyre tértünk be, hogy jobban megismerjük Padova különlegességeit.

Ez egy igazi egyetemváros, amit mi sem mutat jobban, mint hogy a közel 200 000 lelket számoló Padovában több mint 65 000 diák folytatja tanulmányait, ami igazán fiatalossá teszi a légkört. Egy igazi kulturális olvasztótégely ez, hiszen a helyi egyetem világhírű, így mindenhonnan érkeznek ide diákok.

Maga az Erasmus+ program témája is a kultúra volt, még pontosabban a kulturális örökség. Az első nap a vezetőnk, Alessandro, megmutatta nekünk a várost. Beszélt a történelemről, azon belül az uralkodó családokról, és még sok másról is, eközben megnéztük a várost körülölelő három falat, a csatornákat, illetve a számos grandiózus templomot.

A második nap folytattuk utunkat, itt pedig már a többi résztvevő is csatlakozott hozzánk, akik Európa különböző országaiból érkeztek, úgy, mint Német-, Lengyel-, Spanyol- és Görögország. Én az Erasmus programokban talán ezt szeretem leginkább – megismerni új embereket, és ezáltal más nézőpontokat, amitől egy kicsit közelebb kerülünk egymáshoz.

Miután bejártuk az egész várost, a harmadik napon lehetőségünk adódott megismerni a kurzuson résztvevő egyesületeket, és hogy mivel is foglalkoznak pontosan. Ezt követően, a megszerzett tudásunkkal pár interaktív projektben vettünk részt.

Szerencsére itt nem kellett egy osztályteremben ülnünk, sőt néhány feladat meg is követelte, hogy kimenjünk a szabad ég alá, és megkérdezzük az utca emberét. A mi csoportunk közelebbről is megvizsgálta, hogy mit gondolnak a Padovaiak a városukról, gazdaságilag, kulturálisan, és a mindennapok szempontjából, mi tetszik nekik, és min változtatnának.

Több diáktól is azt a választ kaptuk, hogy imádnak itt tanulni, szeretik a környezetet, tömérdek szórakozási lehetőségük van, és könnyen el tud jutni A-ból B-be, akár tömegközlekedéssel, vagy éppen biciklivel. A lakhatás viszont eléggé nehezen megfizethető, az olasz nyelvtudás pedig adott és elvárt, így, ha itt szeretnénk munkát vállalni – akár egyetem mellett, akár teljes munkaidőben –, akkor előtte érdemes ellátogatni egy nyelvtanfolyamra.

A vélemények összességéből azt szűrtük le, hogy Padova egy rendkívül gazdag kulturális örökséggel rendelkező történelmi város, ahol nem kell a szomszédba menni egy jó buliért. Illetve számos érdekes embert ismerhettünk meg az interjúk során, akik mind készséggel válaszoltak a kérdéseinkre.

Ahogy minden Erasmus+ program, úgy ez is egyedi volt, semmihez nem tudnám hasonlítani, nagyon örülünk, hogy részt vehettünk benne. Számos remek élménnyel és tapasztalattal lettünk gazdagabbak, amiket sosem felejtünk el.