EU-s kapcsolatok

A Kistarcsai Kulturális Egyesület széles nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. Gyakran veszünk részt külföldi partnereink által szervezett projektekben, melyek többsége egyszeri alkalmat jelent, mint például az ifjúsági cserék, a tréningek, szemináriumok, konferenciák.

Nagyobb jelentőséggel bírnak az általunk koordinált projektek, melyek többnyire nemzetközi szemináriumok. A tartós együttműködéseket tartjuk igazán gyümölcsözőnek, mert ezek során kerülhetnek igazán közel egymáshoz a különböző országok szervezeteinek tagjai. A közös munka és a többszöri találkozás lehetőséget ad nemcsak a szervezetek közti kapcsolatok elmélyítésére, hanem személyes kontaktusok kialakulására is. Ezek eredményeként hosszú távúvá válnak a kötődések, nem érnek véget a projekt befejeztével.
Az együttműködéseket segíti a kommunikációs eszközök közös elkészítése, különösen azok, melyek nagyobb volumenű munkát igényelnek, mint például egy nyomtatott kiadvány, egy DVD, agy egy honlap. Az általunk megvalósított projektek DVD-it és kiadványait a hazai terjesztésen túlmenően felhasználjuk a partnerkapcsolatok felvételénél, mivel ezek tükrözik egyesületünk nemzetközi tevékenységét. Ezektől mélyebb betekintést is nyerhet közösségi életünkbe az érdeklődő, ha a saját honlapunkon túlmenően megismeri azon projektek honlapjait, melyekben mi jelentős szerepet vállaltunk. Íme, néhány ezek közül:
http://www.togetherineurope.eu/
http://www.neighborhoodofthecamp.eu/
http://www.ceramicsmosaics.eu/

Európai kézimunka a hagyománytól az innovációig

Az Európai Bizottság által meghirdetett Grundtvig Tanulási kapcsolat projektnek az Egész életen át tartó tanulás programja keretében meghirdetett pályázati kiírás 2013-1-HU1-GRU06-10314 1 azonosító számú nyertes pályázata (magyarországi pályázatkezelő a Tempus Közalapítvány) a European Needlework from Tradition to Innovation címet viseli.
A pályázatot 7, különböző országban működő szervezet adta be, közülük négy – magyar, olasz, litván és szlovák – kapott támogatást.
A projekt célja, hogy megismertessük az érdeklődőket a kézimunka – elsődlegesen a hímzés és a csipkekészítés – hagyományaival hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Tanfolyamokat szerveztünk, és a külföldi tanulmányutak során megismertük más országok ez irányú tevékenységét is. Célunk az volt, hogy a hagyományt átörökítsük napjainkba, és feltárjuk azokat a lehetőségeket, melyek megmutatják, hogy a XXI. században is van létjogosultsága a kézimunkának, mert díszítő elemként alkalmazható a lakástextíliákon, a ruhákon és a különböző modern használati tárgyakon – mint például a mobil telefon tok – is.
A projektről bővebben a www.needleworks.eu honlapon lehet tájékozódni.

European NeedleworkNeedlework_publication.pdf

Comments are closed.

Események
< 2019 >
Augusztus
 • 01

  19:00 -20:00
  2019-08-01
  Civilház
  2143 Kistarcsa, Széchenyi u. 33.

  Hogyan kell elképzelni az ökoszisztémákat? Mit csinál a növényökológus? Mi és miért nő a kertünkben? Miért nem lehet kiirtani a gazt? Miért nem marad meg, amit termeszteni akarunk? Ökológia kertben, mezőn, erdőben.

   

 • 08

  00:00 -20:00
  2019-08-08
  Civilház
  2143 Kistarcsa, Széchenyi u. 33.

  Mióta élnek Magyarországon kínaiak? A gazdaság milyen területein dolgoznak? Hogyan tartják meg ünnepeiket? Milyenek a kulturális szokásaik. Oktatás a kínaiak iskolájában. Újságjaik és egyéb médiumaik.

   

 • 15

  19:00 -20:00
  2019-08-15
  Civilház
  2143 Kistarcsa, Széchenyi u. 33.

  A velocipéd fő tulajdonságai. Az arisztokratáknak készült díszes változatok. A sorozatgyártás beindulása. A két kerék méretének közelítése egymáshoz. A kerékpárgyártókból kifejlődött autógyárak. Régi kerékpárok gyűjteménye.

   

 • 22

  19:00 -20:00
  2019-08-22
  Civilház
  2143 Kistarcsa, Széchenyi u. 33.

  Az 1870-es évekbeli víz melletti letelepedésüktől sokáig a zöldségpiac vezetői voltak. Bevezették az öntözést és a palántázást. Új módszereik révén hamarabb megtermett, és a korábbinak tízszerese lett a zöldségtermés.

   

 • 29

  19:00 -20:00
  2019-08-29
  Civilház
  2143 Kistarcsa, Széchenyi u. 33.

  A nemrég megjelent 3D-s nyomtatásnak óriási a sikere az építészettől kezdve, az orvostudományon át az látványétkezésig. Miért jó ez az új technika? Milyen lehetőségek rejlenek benne, hova juthat el néhány év alatt?

   

Ajánlott oldalak

Kattints!