EU-s kapcsolatok

A Kistarcsai Kulturális Egyesület széles nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. Gyakran veszünk részt külföldi partnereink által szervezett projektekben, melyek többsége egyszeri alkalmat jelent, mint például az ifjúsági cserék, a tréningek, szemináriumok, konferenciák.

Nagyobb jelentőséggel bírnak az általunk koordinált projektek, melyek többnyire nemzetközi szemináriumok. A tartós együttműködéseket tartjuk igazán gyümölcsözőnek, mert ezek során kerülhetnek igazán közel egymáshoz a különböző országok szervezeteinek tagjai. A közös munka és a többszöri találkozás lehetőséget ad nemcsak a szervezetek közti kapcsolatok elmélyítésére, hanem személyes kontaktusok kialakulására is. Ezek eredményeként hosszú távúvá válnak a kötődések, nem érnek véget a projekt befejeztével.
Az együttműködéseket segíti a kommunikációs eszközök közös elkészítése, különösen azok, melyek nagyobb volumenű munkát igényelnek, mint például egy nyomtatott kiadvány, egy DVD, agy egy honlap. Az általunk megvalósított projektek DVD-it és kiadványait a hazai terjesztésen túlmenően felhasználjuk a partnerkapcsolatok felvételénél, mivel ezek tükrözik egyesületünk nemzetközi tevékenységét. Ezektől mélyebb betekintést is nyerhet közösségi életünkbe az érdeklődő, ha a saját honlapunkon túlmenően megismeri azon projektek honlapjait, melyekben mi jelentős szerepet vállaltunk. Íme, néhány ezek közül:
http://www.togetherineurope.eu/
http://www.neighborhoodofthecamp.eu/
http://www.ceramicsmosaics.eu/

Európai kézimunka a hagyománytól az innovációig

Az Európai Bizottság által meghirdetett Grundtvig Tanulási kapcsolat projektnek az Egész életen át tartó tanulás programja keretében meghirdetett pályázati kiírás 2013-1-HU1-GRU06-10314 1 azonosító számú nyertes pályázata (magyarországi pályázatkezelő a Tempus Közalapítvány) a European Needlework from Tradition to Innovation címet viseli.
A pályázatot 7, különböző országban működő szervezet adta be, közülük négy – magyar, olasz, litván és szlovák – kapott támogatást.
A projekt célja, hogy megismertessük az érdeklődőket a kézimunka – elsődlegesen a hímzés és a csipkekészítés – hagyományaival hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Tanfolyamokat szerveztünk, és a külföldi tanulmányutak során megismertük más országok ez irányú tevékenységét is. Célunk az volt, hogy a hagyományt átörökítsük napjainkba, és feltárjuk azokat a lehetőségeket, melyek megmutatják, hogy a XXI. században is van létjogosultsága a kézimunkának, mert díszítő elemként alkalmazható a lakástextíliákon, a ruhákon és a különböző modern használati tárgyakon – mint például a mobil telefon tok – is.
A projektről bővebben a www.needleworks.eu honlapon lehet tájékozódni.

European NeedleworkNeedlework_publication.pdf

Comments are closed.

Események
< 2019 >
Április
 • 04

  19:00 -20:00
  2019-04-04
  Civilház
  2143 Kistarcsa, Széchenyi u. 33.

  A Himalájából eredő homoktövis termesztése és a velejáró nehézségek. Az előállítható gyógyászati termékek: magolaj, homoktövis velő, magőrlemény, húshéj őrlemény. Állati és emberi fogyasztásra is alkalmas. Betegség megelőzésére és gyógyításra is használható. Szív és érrendszeri hatása.

 • 07

  19:00 -20:00
  2019-04-07-2019-04-11

  Merre is volt Tótország? Melyik népcsoportot neveztük – és nevezzük most – tótoknak? A tót szó pejoratív értelme. Kistarcsai tótok. Az ország mely részein élnek szlovákok? A szlovák nyelv változatai és magyarországi nyelvjárások. A szlovák néphagyományok szerepe a magyar kultúrában.

   

 • 18

  19:00 -20:00
  2019-04-18
  Civilház
  2143 Kistarcsa, Széchenyi u. 33.

  Az emberábrázolás története a jelképes, szimbolikus megjelenítésektől kezdve a realisztikus jellegű változatokig – az időszámítás kezdetétől a XX. századig. Krisztus képeinek különbözősége a keleti és a nyugati keresztény egyházakban. Az ikonikus ábrázolás kapcsolata az egyiptomi múmiákkal.

 • 25

  19:00 -20:00
  2019-04-25
  Civilház
  2143 Kistarcsa, Széchenyi u. 33.

  Mióta ismert a románok jelenléte magyar területen? A Trianon utáni Magyarország román lakossága. A magyar körülményekbe való beilleszkedés. Az itt élő románok hagyományőrzése vallási és kulturális téren. Magyarok és románok mindennapi együttélése Romániában.

Ajánlott oldalak

Kattints!