KIKE tagok Gentben (Császár Ildikó)

2022. augusztus 13-án egy 6 tagú csapat indult el Belgium egyik szép városába, Gentbe, a „Helyi kulturális örökség kutatási módszerei”nevű projekt keretén belül a DSMG Dr, Maurits Gysselings Regionális Történeti Dokumentációs Központ hagyományőrző tevékenységének megismerésére.

Utunk hosszú volt és nem túl kényelmes, egy klíma nélküli, leharcolt mini busszal indultunk útnak. A nagy távolság miatt két napot terveztünk az oda, majd két és fél napot a visszaútra. Így volt lehetőségünk megnézni útközben két-három szép európai várost is.

Odafelé Nürnberg történelmi magját, néhány szép templomát látogattuk. Másnap Würzburgban tettünk sétát. Ez egy csodás Majna parti város, A nagy melegben kellemes volt az érseki palota mívesen kialakított kertjében sétálni, gyönyörködni a megannyi színes virágban, a kúp alakúra metszett fákban, a szebbnél szebb szobrokban, a palota tiszteletet parancsoló épületében, a szép kovácsoltvas kapukban. Átsétáltunk a Majna hídján, láthattuk, hogyan zsilipelnek át a folyón a hajók.

Második nap este érkeztünk meg Gentbe, ahol éppen több napos ünnep volt. Így még este elindultunk megnézni a kivilágított várost, a sokadalmat és a színpadokon zajló zenei műsorokat. Első pillantásra megfogott minket a csodás város, jellegzetes flamand építészetével, kedves csatornáival, folyóival. Az óváros olyan volt, mintha a középkorban járnánk.

Harmadik napon megkezdtük hivatalos programunkat. Aznap a Huis van Alijn magyarul Alijn háza volt a programok helyszíne, amely a Leie folyó egyik part menti utcájában áll.  Valamikor kórház és menedékhely volt, melyet egy Alijn nevű hölgy alapított. Ma a XX. századi flamand életet bemutató múzeumnak ad helyet. Udvarán kellemes kerthelységek, kocsmák vannak, emeletén pedig egy könyvtár helyezkedik el.  Az intézmény vezetője fogadott minket, elmondta, hogy a DSMG egy regionális kelet-flandriai szervezet. Fő tevékenysége, Gent és környéke írott dokumentumainak, régi fotóknak gyűjtése, rendszerezése, rendben tartása, tárolása. Önkéntesek dolgoznak a szervezetben, akár nálunk. Bemutatkoztak a helyi csipkekészítők. Szebbnél szebb csipkéik készítése közben csodálhattuk meg munkájukat. A vállalkozó szelleműek közülünk is kipróbálhatták a csipkekészítést. Ezután a könyvtárral ismerkedhettünk meg. Könyvek, plakátok, fényképek, térképek, gyászjelentések, magánlevelek, húszféle algyűjtemény található itt. Rövid kávé és sörszünet után a múzeumot néztük meg. Nagyon érdekes volt látni a hasonlóságokat és a különbségeket a XX. századi flamand és a magyar mindennapi élet és tárgyai között. A kiállítás egy év napjain keresztül mutatta be a családi élet, esküvő, születés, keresztelő, iskolai élet, ünnepek, nyaralás tárgyait, képeit, berendezett helyszíneit. Egyik részben a bábozás különböző formáit, érdekes bábokat, és a bábkészítés fortélyait mutatták be. Az épület előtt éppen aznap bolhapiacot tartottak. Itt is sok érdekes helyi tárgyat láthattunk, de sajnos nem nagyon volt időnk jobban körülnézni.

Délután szabad programunk volt. Ebéd után megnéztük a Szent Baavo székesegyházat, ahol épp egy kórusműsor kezdődött. Ebben a székesegyházban látható a Van Eyck fivérek híres képe, A bárány imádása.

Mivel jól elfáradtunk, beneveztünk egy hajós városnéző túrára a város csatornáin. A túra negyven percig tartott és több csatornát is érintett. Közben részletesen ismertették a part menti neves látnivalókat, templomokat, céhek házait.

A fiatalabbak és, aki még bírta, a kötelező programok és a vacsora után elmentek csavarogni, sörözni. Híres a belga sör, erősebbek is vannak, mint nálunk és ezer féle. Én inkább a belga csokoládét kedvelem, ami szintén nagyon finom és sokféle. Közülük helyi különlegességnek számít egy kúp alakú, belül gyümölcsös desszert, a Cuberdon.

Következő nap az Unesco világörökségének számító Szent Erzsébet Beguinage volt a helyszínünk. A beguinage egy hölgyek vallási közösségét jelentő nyolc hektáros épületegyüttes, hasonló a kolostorokhoz. Módos özvegyasszonyok laktak itt együtt, akiknek a férjei a háborúkban meghaltak és így együtt biztonságosabbnak érezték az életüket. Ilyen létesítmény három is van Gentben és máshol is Belgiumban. Ez egy zárt terület, ahol 18 kisebb conventbe tömörülve laktak a hölgyek, egymás mellé épített külön házakban melyek szűk kis utcácskákat alkottak. Mindegyik convent más szent védelmébe volt ajánlva. Kórházakat, menhelyeket, árvaházakat üzemeltettek, jótékonykodtak. 2003-ban halt meg az itteni utolsó begina. Volt időszak, amikor közel ezren is laktak itt. Most is lakják, városlakók élnek benne, de az épületeket megőrizve. Ma is bezárják éjszakára a kapuit.

A DSMG szervezetnek itt van a székhelye az egyik házban. Itt a szervezet vezetője, egy történész tartott ismertetőt a szervezetről és körülvezetett minket az itteni könyvtárukban, ahol hasonlóan az előző napi könyvtárhoz, képarchívum, plakátok, szórólapok, könyvek térképek stb. láthatók Gentről, környékéről, a beguinage-okról, életükről. Végül körbevezetett minket a területen, bemutatva annak érdekességeit. Igazi unikum volt ez a látnivaló.

Délután búcsút vettünk Genttől. Estére értünk Kölnbe, ahol egy ott dolgozó KIKE tag kalauzolt minket a városban és megnéztük az óvárost, a dómot, meg a Rajnát.

Ötödik napunk is utazással telt. Útközben Regensburgot néztük meg és a Dunát. Passau környékén szálltunk meg és másnap délután értünk haza. Valahogy hazafelé gyorsabban ment az autónk.

Tartalmas, szép hat napot tudhattunk a hátunk mögött, sok szép élménnyel telve térhettünk haza.