Greece

Kalamata, 10th – 15th June 2022

Az Erasmus+ program keretében még 2019-ben adtunk be egy pályázatot, melynek célja a helyi hagyományok, örökségek és a helyi múlt felkutatási módszereinek tanulása a felnőtt tanulási lehetőségek körében. A megnyert pályázat keretében négy oktatáson vehetünk részt, és a megvalósítás határideje 2022. vége. A koronavírus miatt eddig nem tudtunk ezzel aktívan foglalkozni. Bár a külföldi partnerekkel tartottuk a kapcsolatot, de kiutazni nem sikerült. Most viszont hatan – Kereszti Ferenc, Nádasi Ádám, Takács Dóra, Takács Lili, Takács Tímea és Tatainé Hamar Ilona – el tudtunk menni a görög oktatási intézményhez. A helyszín a Peloponnészosz-félsziget déli részén – a Földközi-tenger partján – található Kalamata nevű városban volt. Kérésünkre nem tantermi oktatást, hanem helyszíni látogatások keretében kaptunk sok érdekes információt. A magyarországi kánikula ellenére, ott kellemes időjárást éltünk meg. Több érdekes látványban volt részünk, mint például a görög népviseleti múzeum beöltöztetett bábúi, valamint az ókori Messini nevű település maradványai, ahol egész jó állapotban áll még két színház és egy stadion is.

 

Italy

Padova, 10th – 14th July 2022

Az Erasmus+ mobilitási projektünk keretében a júniusban Görögországban megvalósult program folytatásaként júliusban olaszországi oktatáson vettünk részt. Ezúttal is a helyi hagyományok, örökségek és a helyi múlt felkutatási módszereinek tanulása a felnőtt tanulási lehetőségek körében volt a cél. Eredendően az ország déli részén, Calabriában található településre, Tropeába kellett mennünk, ahova csak nagyon bonyolult módon lehetett volna eljutni, mivel messze van tőlünk, és a közelében nincs repülőtér. Szerencsére volt lehetőségünk részt venni a Padovában megvalósult tanfolyamon, ahova autóval tudtunk eljutni. Rajtunk kívül voltak görögök, németek, lengyelek és spanyolok is. A KIKE részéről Haigli Árpád, Kereszti Ferenc, Kovács Ruben és Nádasi Ádám vettek részt.

 

Belgium

Gent, 13th – 18th August 2022

A júniusban és júliusban is sorra került külföldi utakat tartalmazó projekt folytatásaként most Belgiumba utaztunk. A Gentben működő partnerszervezetünket bérelt mikró busszal látogatta meg az egyesület hat tagja: Császár Ildikó, Kereszti Ferenc, Jámbor Zsófia, Nádasi Ádám, Rusznyák Enese és Szerletics Rózsa. Az autóút egy kicsit hosszú volt, de az utazás megszakításai által meg tudtuk nézi Nürnberg, Würzburg, Köln és Regensburg nevezetes részeit. Mindegyik városban voltak látványos helyszínek, de nekünk Würzburg tetszett legjobban.

Gent pedig Belgium egyik igen szép városa. A fogadó partner szervezet aktív tagjának vezetésével és ajánlataik alapján sikerült alaposan körülnéznünk. A Histories nevű szervezet sokat foglalkozik a helyi hagyományok feltárásával és az örökségek megőrzésével. Nekünk bemutattak hagyományos kézműves foglalkozást, a gyűjteményeik könyvtárát két különböző témájú múzeumot, valamint azt a széleskörű dokumentumtárat, ahol a különböző tevékenységekre vonatkozó írások, képek találhatók.

 

Portugal

Braga, 7th – 11th November 2022

Az Erasmus+ mobilitási programunk utolsó állomása Portugáliában volt. A helyszín a Portóhoz közel fekvő Braga városában volt, mely az ország harmadik legnagyobb települése. Portóig mentünk repülővel, majd az ottani repülőtérről volt közvetlen járatú autóbusz Bragába. A projekt résztvevői ez alkalommal négyen – Császár Ildikó, Herbély Nóri, Kereszti Ferenc, Nádasi Ádám – voltak.

Braga turisztikailag népszerű város, elsősorban a vallásos emberek számára, mivel van két olyan kegyhelyül szolgáló templom, melyek világörökség címen szerepelnek az UNESCO listáján. több templomban is jártunk, melyek mindegyike érdekes volt számunkra. Jelentősen eltértek a magyarországi templomoktól, de még egymástól is különböztek. A Braga mob nevű szervezet látott minket vendégül. Szakembereik elvittek múzeumokba is, de ezeken a helyeken a helyi idegenvezetők adták a tájékoztatást. Mivel elég sok szabadidőnk volt, sok nevezetesség megtekintése állt rendelkezésünkre, de a párás idő – és a gyakori eső – korlátozta az utcákon való sétálásunkat.