A magas fokú szénhidrátfogyasztás veszélyei. A szénhidrátmentes étkezéssel járó nehézségek. Keringési zavarok. A magas koleszterin- és cukorszint. Októberben mellrák, novemberben prosztatarák elleni küzdelem.

Milyen tényezők hatására ért véget az első világháború? A földrajzi területek elosztása. A trianoni béke és annak következményei – a Magyarországtól elcsatolt részek lakossága. Az országok elszegényedtek, a túlélő emberek lelki traumákkal küzdöttek. A csonka Magyarország gazdasági fejlődése.

A különböző stílusok és azok kiemelkedő alakjai. Hol képezték magukat a magyar festők? Hazai festőiskolák. A XX. századi művészet egyik legismertebb irányzata a kubizmus. Ezen korstílusnak komoly magyar vonatkozású lenyomata van – diaszpóra Párizsban és hazai tendenciák.

Egy kis ország a Fekete-tenger keleti részén. Utazási lehetőség a volt szovjet tagköztársaságba. Tbiliszi és Kutaiszi, a két jelentős város. A bortermeléshez megfelelő éghajlati viszonyok. Az ortodox keresztények ősi templomai és kolostorai. Sztálin szülővárosa, Gori. A Kaukázus. Az orosz hatás nyomai.

A következő nemzeti estünk a pirézekről fog szólni.

 

Kik azok a pirézek? Mit jelent az, hogy “pirézkedni”? Milyen nyelvet beszélnek? Honnan jöttek és hol élnek? Kistarcsán is laknak?

Minderre és még annál is több egyéb kérdésre most választ kaphatsz!  Gyere el október 6-án, szombaton a Csigaházba este 7-re, a KIKE szervezte piréz estre!!!

Amit kínálunk:

– piréz ételkóstoló – találkozás Pirézia tiszteletbeli konzuljával – piréz nyelvóra – vetélkedő Piréziáról és mindenről + értékes nyeremények – és még sok-sok meglepetés ☺ 

Ősi piréz szokás szerint étel-ital hozzájárulást kérünk belépőként és előzetes regisztrációt, melyet a pirezmuves@gmail.com címen lehet megtenni.